Uusi portfolio-sivu Foundation4:n päälle

Olen ollut muutaman vuoden niin kiinni erilaisissa web-hankkeissa ja muissa töissä, että en ole ehtinyt omaa web-sivustoani päivittämään. Nyt kesälomien kynnyksellä tähän viimein tuli aikaa, ja käytinkin pari päivää uuden sivustoni kehittämiseen.

Koko osaaminen esille

Perinteisesti työelämässä kannattaa keskittyä johonkin. Esimerkiksi web-puolella kannattaa keskittyä vaikkapa front-end suunnitteluun, konseptointiin tai puhtaasti graafikonhommiin. Teen kuitenkin työkseni kolmea hieman eri asiaa: Web-sivustoja (front-endistä projektien johtamiseen), valokuvausta ja free lance -toimittajan hommia. Päätinkin ottaa riskin ja tuoda sivustolla esille koko tämän osaamiseni.

Webin ulkoasun suunnittelu, varsinkin omalle portfolio-sivulle, on vaikeaa. Vapausasteet ovat tietysti varsin suuret kun tekee vain itselleen, mutta samalla joutuu tekemään kompromisseja täydellisyydentavoittelussa: laskutettavat työt kun eivät odota.

Tämä sivusto on muunut kahdessa päivässä paperille piirretyistä rautalankamalleista julkiseksi sivustoksi. Ulkoasussa saattaa näkyä häivähdyksiä kovasti ihailemani  a List Apart -sivuston kanssa. Tavoitteenani oli kunnollinen, ja hieman kekseliäs responsive-sivusto. Liian usein responsive-sivuilla suunnittelija menee sieltä missä aita on matalin ja käyttää vain frameworkin oletusmuotoiluja eri näyttökokojen kohdalla.

Tekniikkana Foundation4…

Moderneja www-sivuja tehdään nykyään tyypillisesti jonkin html/css -frameforkin päälle. Ehkä tunnetuimpia tällaisia kehyksiä ovat jo hieman ikää saanut GS960 ja Twitter Bootstrap.

Yksi uudehko ja varsinkin mukautuvan web-suunnittelun osalta mielenkiintoinen kehys on Foundation, joka on ehtinyt jo neljänteen versioon. Koska kokemusta kyseisestä kehyksestä ei vielä ollut, päätinkin tehdä uuden sivustoni sen päälle. Tekemällä tunnetusti oppii parhaiten.

Foundation on nopea ottaa käyttöön ja helppo oppia. Jos palvelinpuolen tekniikat ovat hallussa, on kehittäjälle iloa myös HAML- ja SASS-tekniikoista.

Foundationin perusongelma on sama kuin kaikilla muillakin gridin tarjoavilla vastineillaan: Kehittäminen ja rautalankamallin prototyyppaaminen ovat nopeaa ja mukavaa hommaa. Ongelmia alkaa tulla, kun rautalangan päälle tuodaan oma ulkoasu. Koska alla olevaa foundationin CSS-rakennetta ei kannata alkaa kpäistelemään, joudutaan omaan CSS:ään tekemään raskaita ylikirjoitustoteutuksia. Tällöin sivuston koodi muuttuu raskaammaksi ja ylläpidettävyys heikkenee.

Kaikesta huolimatta HTML/CSS-kehykset ovat tulleet pysyvästi web-kehittäjän työkaluiksi. Niistä on paljon enemmän hyötyä kuin haittaa. Odotan mielenkiinnolla miten kehykset kehittyvät ja tapahtuuko niiden ja eri CMS-järjestelmien välillä integraatiota.

…ja WordPress

Sisällönhallintajärjestelmänä käytän WordPressiä. Järjestelmä on monen mielestä bloatannut jo pahasti, eikä kykene vastaamaan parhaalla tavalla modernin ajan vaatimuksiin. Se on kuitenkin minulle tutuin,  enkä varsinaisesti koe olevani backend-ohjelmoija, joten lähdin sillä liikkeelle. Lisäksi sen ehdottomana etuna on pitkä historia: Google löytää ihan jokaiseen murheeseen jonkin Stackoverflown keskustelun tai muun, jossa samaa asiaa ruoditaan ja usein myös ratkaistaan.

Ainiin, kaiken tämän lisäksi remppaan myös vanhaa puutaloa ja vietän aikaa kahden lapseni ja vaimoni kanssa.